Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, έχει στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση όλων για την υπεύθυνη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Η χρήση του νερού στις ημέρες μας έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ποιότητα ζωής χωρίς πολλές φορές να το συνειδητοποιούμε στη ροή της καθημερινότητας. Η δυνατότητα άμεσης και απρόσκοπτης χρήσης νερού άριστης ποιότητας θεωρείται ένα αγαθό απόλυτα απαραίτητο για την καθημερινή διαβίωση.
Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Τρικάλων, ο κύριος και νόμιμος διαχειριστής υδατικών πόρων και κυρίως πόσιμου νερού και υγρών αποβλήτων στο Νομό μας, έχει αναλάβει και εκτελεί με ορθολογικό σχεδιασμό και έγκαιρο προγραμματισμό, μια σειρά από έργα που αφορούν την ύδρευση και την αποχέτευση τόσο της πόλης μας όσο και των γύρω περιοχών, αλλά παράλληλα ενημερώνει και στηρίζει την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας.
Η Δ.Ε.Υ.Α.T. ξεκίνησε μια σειρά έργων για την προστασία των αποθεμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου νερού. Αξιοποιώντας συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα προχωρά στην υλοποίηση του ολοκληρωμένου συστήματος Τηλελέγχου Τηλεχειρισμού για τον έλεγχο των διαρροών του δικτύου ύδρευσης. Το έργο αυτό ολοκληρώνει και βελτιώνει τις υφιστάμενες υποδομές υδροδότησης μέσω επιλεγμένων λειτουργιών αυτοματοποίησης, τηλε-εποπτείας και τηλεχειρισμού οι οποίες προσφέρουν αποτελεσματικότερη διαχείριση και εκμετάλλευση του δικτύου ύδρευσης.
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτές τις αρχές φροντίζει η ΔΕΥΑ Τρικάλων να τις κάνει δεσμεύσεις έναντι των καταναλωτών της. Θεωρεί το νερό ως το πιο σημαντικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται στους πολίτες σε επαρκείς ποσότητες και στην κατάλληλη ποιότητα.
Πραγματοποιώντας καθημερινές χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις στο δίκτυο και στις γεωτρήσεις, παρέχει νερό άριστης ποιότητας απαλλαγμένο από παθογόνους μικροοργανισμούς και ανεπιθύμητες χημικές ουσίες (νιτρικά, νιτρώδη, αμμωνιακά). Οι τιμές του υπολειμματικού χλωρίου (απολυμαντική ουσία) κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα για να αποφεύγεται η δημιουργία χλωροπαραγώγων (ουσιών με μακροπρόθεσμη υψηλή τοξικότητα). Επιπλέον δεν ανιχνεύονται επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στο πόσιμο νερό (αρσενικό, μόλυβδος, νικέλιο, κοβάλτιο, χρώμιο, υδράργυρος, κάδμιο) όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ο καταναλωτής μπορεί να ενημερωθεί για την ποιότητα του νερού που καταναλώνει λεπτομερέστερα και καθημερινά από την ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΤ www.deyat.gr.
Στα πλαίσια της εξοικονόμησης υδάτινων πόρων, η ΔΕΥΑΤ αντιμετωπίζει το νερό ως μη αστείρευτη κληρονομιά και κάθε σταγόνα πολύτιμη. Οι ενέργειές της για ορθολογική διαχείριση του νερού, οδήγησαν σε μείωση της ετήσιας κατανάλωσης από 8.100.000 κυβικά το 2008 σε 7.500.000 το 2009.
Οφείλουμε ή καλύτερα επιβάλλεται, καθοδηγούμενοι από την εκτίμηση της πολυτιμότητας του νερού, να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, αφενός ότι πρέπει να περιορίσουμε τις σπατάλες και τις καταχρήσεις του μέσα από τις καθημερινές μας δραστηριότητες και αφετέρου ότι απαιτείται να διασφαλίσουμε τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά που διαφυλάττουν την υγιεινή μας διαβίωση, ούτως ώστε να μην μας λείψει ποτέ.
Το νερό είναι πολύτιμο. Η υποχρέωση για την εξοικονόμηση του, είναι υποχρέωση όλων μας. Μερικά απλά βήματα για την εξοικονόμηση του τόσο πολύτιμου αγαθού:

Η οικονομία του νερού ξεκινάει από τη σωστή συντήρηση.
- Αντικαθιστούμε άμεσα τις βρύσες που στάζουν. Μια βρύση που απλά στάζει καταναλώνει ένα λίτρο νερού κάθε 10 λεπτά.
- Ελέγχουμε και επισκευάζουμε τυχόν βλάβες στις βάνες και σε όλη την εγκατάσταση του σπιτιού μας.
- Επιθεωρούμε τακτικά το καναζάκι, το floter και δεξαμενές που είναι συνδεδεμένες στην εγκατάσταση μας για τυχόν βλάβες.

Η οικονομία νερού ας γίνει καθημερινή συνήθεια στο σπίτι…
- Πλένουμε τα φρούτα και λαχανικά σε λεκάνη, χρησιμοποιώντας το ίδιο νερό και για το πότισμα των λουλουδιών.
- Χρησιμοποιούμε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν γεμίσουν, ρυθμίζοντας τα στο οικονομικό πρόγραμμα.
- Προτιμούμε το ντους από τη γεμάτη μπανιέρα.
- Ρυθμίζουμε το floter στο καζανάκι της τουαλέτας στο χαμηλότερο δυνατό σημείο.
- Βουρτσίζουμε τα δόντια μας με τη βρύση κλειστή, κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.
- Όταν ξυριζόμαστε δεν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει και χρησιμοποιούμε λίγο νερό σε κατάλληλο δοχείο.
- Δεν ξεπλένουμε τα ρούχα μας σε τρεχούμενο νερό αλλά χρησιμοποιούμε λεκάνη πλυσίματος.

…στον κήπο, την αυλή και το μπαλκόνι.
- Ποτίζουμε τα λουλούδια και τα φυτά μας με ποτιστήρι ή κουβά, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα που η εξάτμιση είναι περιορισμένη.
- Καθαρίζουμε τα μπαλκόνια και τους εξωτερικούς μας χώρους με κουβά και σφουγγαρίστρα και όχι με το λάστιχο.
- Πλένουμε το αυτοκίνητο μας σε αραιά χρονικά διαστήματα, με τη χρήση κουβά και σφουγγαριού.
- Προτρέπουμε και συμβουλεύουμε τα παιδιά να μην παίζουν με το νερό και τις βρύσες στην αυλή.

Στη Δ.Ε.Υ.Α.Τ. πιστεύουμε ότι συμβάλλουμε σημαντικά στην εξασφάλιση της απαιτούμενης ποσότητας και ποιότητας νερού, αλλά και όλων εκείνων των παραμέτρων ενός υγιούς περιβάλλοντος, ικανού να συντηρήσει μια αποδεκτή ποιότητα ζωής για τις επόμενες γενιές, επιτυγχάνοντας παράλληλα τον πολυπόθητο στόχο της αειφόρου ανάπτυξης στον τόπο μας.

e-services