Cookie Consent by Free Privacy Policy website
>
Το νερό στην πόλη

Το νερό στην πόλη

1. Το Νερό στην πόλη
2. Γιατί κοστίζει το νερό;
3. Επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση νερού

1. Το Νερό στην πόλη

Δραστηριότητες

Από πού έρχεται το νερό στο μέρος που ζείτε;

Θέλετε να ανακαλύψετε αυτή τη διαδρομή;

Προσπαθήστε να βρείτε στο χάρτη τη διαδρομή που ακολουθεί το νερό από την πηγή, στη μονάδα επεξεργασίας και μετά στην περιοχή που μένετε…
Ποια είναι η διαδρομή, που ακολουθεί το νερό αφού το χρησιμοποιήσετε;

Χωριστείτε σε ομάδες και συλλέξτε πληροφορίες για κάθε στάδιο της διαδρομής του νερού που βλέπετε στο παρακάτω σχεδιάγραμμα. Παρουσιάστε τις πληροφορίες στους συμμαθητές σας.

"Εισαγωγή εικόνα σχεδιαγράμματος"
Σχεδιάγραμμα

Έρευνα

  • Επισκεφθείτε ένα ρέμα, φωτογραφίστε το και καταγράψτε τις παρατηρήσεις και τις εντυπώσεις σας σε ένα κείμενο. Διαβάστε το κείμενο στην τάξη και συζητήστε το με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες σας. Ζωγραφίστε τις εικόνες, που είδατε.
  • Οργανώστε στο χώρο του σχολείου μια έκθεση με δικές σας φωτογραφίες, με φωτογραφίες που μπορείτε να βρείτε σε περιοδικά ή μπορούν να σας δανείσουν φίλοι και γνωστοί σχετικά με τα ποτάμια ή τα ρέματα στις πόλεις και τα χωριά.
  • Βρείτε από πού παίρνουν νερό άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Μεσογείου. Πόσο πρέπει να ταξιδέψει το νερό για να φτάσει στη μονάδα επεξεργασίας;
  • Ρωτήστε συμμαθητές σας που έχουν ζήσει ή επισκεφθεί άλλες πόλεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό τι κάνουν με τα ρέματα και τα ποτάμια που τις διασχίζουν.

Θα έχουν πολύ ενδιαφέρον όλα αυτά που θα ακούσετε και θα σκεφτείτε!

2. Γιατί κοστίζει το νερό;

Το νερό έρχεται δωρεάν από την φύση. Το νερό, όμως, δε φτάνει μόνο του στην βρύση μας σε ασφαλή ποιότητα και με διαρκή ροή. Για να γίνει αυτό, απαιτούνται πολλά έργα και πολλοί άνθρωποι να δουλεύουν καθημερινά. Όλα αυτά στοιχίζουν πολύ: Χρειάζονται μεγάλα χρηματικά ποσά, για να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν πολλά τεχνικά έργα (πχ φράγματα, γεωτρήσεις, αγωγοί μεταφοράς, δεξαμενές). Επίσης, χρειάζονται χρήματα για τον καθαρισμό του νερού στις μονάδες επεξεργασίας κι ακόμη για να αμειφθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που εργάζονται σε αυτές τις διαδικασίες.

Η κατανάλωσή μας φαίνεται από το μετρητή του νερού.

Θέλετε να διερευνήσετε πώς μετριέται η κατανάλωση νερού στο σχολείο;

Πρέπει πρώτα να εντοπίσετε το μετρητή νερού του σχολείου. Ρωτήστε τους εκπαιδευτικούς ή το διευθυντή του σχολείου να σας δείξουν πού βρίσκεται. Αν μπορείτε, καλέστε έναν από τους τεχνικούς του δήμου, για να σας δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Μην ξεχάσετε να κρατήσετε σημειώσεις…

  • Σε ποιο χώρο του σχολείου βρίσκεται ο υδρομετρητής;
  • Με ποιον τρόπο μετράει το νερό που εισέρχεται;
  • Σε ποια μονάδα μέτρησης υπολογίζεται η ποσότητα του νερού;
  • Ποιος πηγαίνει και καταγράφει τις μετρήσεις και κάθε πότε;

Προσπαθήστε, τώρα, να αναζητήσετε το μετρητή νερού που υπάρχει στο σπίτι σας!

  • Υπάρχει κάποια διαφορά από το μετρητή του σχολείου;
  • Αν μένετε σε πολυκατοικία…

Γιατί έχουμε ένα μετρητή για κάθε διαμέρισμα και όχι έναν για ολόκληρη την πολυκατοικία;

Έρευνα

Το νερό που κυκλοφορεί στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης μας, πριν φτάσει στους διάφορους χώρους κατανάλωσης, δηλ. στα σπίτια, καταστήματα κλπ και διανεμηθεί για τις διάφορες χρήσεις, υποχρεωτικά, διέρχεται πρώτα από το μετρητή νερού ή αλλιώς τον υδρομετρητή.

Αναζητήστε από το σπίτι σας και φέρτε στην τάξη ένα λογαριασμό νερού!

Αν μπορείτε να βρείτε λογαριασμούς νερού από διαφορετικές χρονολογίες ή εποχές του χρόνου, ακόμα καλύτερα! Παρατηρήστε προσεχτικά τα στοιχεία που αφορούν τον καταναλωτή, την περίοδο κατανάλωσης, το μετρητή και προσέξτε πώς κατανέμονται τα διάφορα χρηματικά ποσά στην ανάλυση λογαριασμού.

  • Πόσο στοιχίζει ένα κυβικό μέτρο (1κυβ.μέτρο=1000 λίτρα) νερού στον λογαριασμό;
  • Πώς συγκρίνεται η τιμή αυτή με την τιμή ενός λίτρου εμφιαλωμένου νερού;

Δραστηριότητες

  • Ας υποθέσουμε ότι έχει χαλάσει η βρύση του μπάνιου σας και στάζει, με αποτέλεσμα να χάνονται 10 λίτρα νερού την μέρα. Γνωρίζοντας από την ανάλυση λογαριασμού την τιμή του ενός λίτρου, υπολογίστε πόσα χρήματα περίπου θα χάσουμε σε έναν μήνα λόγω της διαρροής. Σε ένα χρόνο; Μήπως, συμφέρει να διορθώσουμε την βλάβη;
  • Ας υποθέσουμε ότι μια οικογένεια, που δεν προσέχει ιδιαίτερα την κατανάλωση του νερού, ξοδεύει περίπου 27 κυβ. μέτρα το μήνα. Αντίθετα, μια οικογένεια με τον ίδιο αριθμό μελών, προσέχει τις χρήσεις του νερού και ξοδεύει περίπου 14 κυβ. μέτρα το μήνα. Πόσο θα πληρώσει η κάθε μία στο λογαριασμό της στο τέλος του τριμήνου;

3. Επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση νερού

Αν σκεφτούμε τον κύκλο του νερού στη φύση, εύκολα συνειδητοποιούμε ότι το ίδιο νερό χρησιμοποιείται ξανά και ξανά, εδώ και αιώνες! Μέσα από διαφορετικές λειτουργίες και χρήσεις, μέσα από διαδοχικά στάδια για διαφορετικές χρονικές εποχές και σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της γης, το νερό επαναλαμβάνει την ίδια πορεία. Είναι η ίδια ποσότητα νερού, η οποία αποθηκεύεται στα επιφανειακά και υπόγεια νερά, κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα, δεσμεύεται από τα φυτά, χρησιμοποιείται στη γεωργία, εκμεταλλεύεται από τη βιομηχανία, διανέμεται στα δίκτυα ύδρευσης, καταναλώνεται από τα ζώα και τον άνθρωπο…

Όλη αυτή η διαδικασία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί την φυσική ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση του νερού! Κι όμως, όπως στη φύση, έτσι και στην καθημερινή μας ζωή, θα μπορούσαμε να ξαναχρησιμοποιούμε ορισμένες ποσότητες νερού!

Είτε απευθείας είτε αφού το επεξεργαστούμε… Κι έτσι, να εμπλουτίσουμε τα φυσικά αποθέματα νερού, αφού η ποσότητα, αλλά και η ποιότητά τους, όπως είδαμε απειλούνται από πολλούς παράγοντες!

Δραστηριότητα

  • Επαναχρησιμοποίηση στο σπίτι μας… Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και σκεφτείτε απλούς τρόπους για να επαναχρησιμοποιήσουμε στο σπίτι μας…
  • Τα χρησιμοποιημένα νερά από το πλύσιμο των λαχανικών…
    Τα χρησιμοποιημένα νερά από το πλύσιμο των ρούχων…

Στη γεωργία χρησιμοποιούνται, σήμερα τεράστιες ποσότητες πόσιμου νερού για άρδευση! Και στη βιομηχανία, επίσης, ξοδεύεται πάρα πολύ νερό!

Μπορείτε να σκεφτείτε κάποιους τρόπους για να εξασφαλιστεί νερό για γεωργικές και βιομηχανικές δραστηριότητες, που να προέρχεται από άλλες χρήσεις;

Σε ποιες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο αυτό το νερό να περάσει από βιολογικό καθαρισμό;

Η μεγαλύτερη ποσότητα νερού, που δεσμεύεται από τη βιομηχανία χρησιμοποιείται για την ψύξη των διαφόρων υλικών. Το νερό αυτό, συνήθως, δε ρυπαίνεται και μπορεί να ανακυκλωθεί, για να χρησιμοποιηθεί ξανά. Αλλά και όταν ρυπαίνεται, μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί μετά από βιολογικό καθαρισμό.

Βιολογικούς καθαρισμούς έχουμε, βέβαια, όχι μόνο στις βιομηχανίες, αλλά και στις πόλεις, όπου επεξεργάζονται τα οικιακά λύματα.

Θέλετε να δείτε πώς επαναχρησιμοποιούν νερό σε άλλες χώρες;

Στο Βέλγιο …
Επεξεργάζονται και ανακυκλώνουν το 38% των χρησιμοποιημένων νερών και το μεταφέρουν για βιομηχανικές δραστηριότητες.

Στη Γαλλία…
Ανακυκλώνουν τα χρησιμοποιημένα νερά της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού και τα διοχετεύουν για άρδευση στις καλλιέργειες των γύρω περιοχών.

Στην Ισπανία…
Επεξεργάζονται χρησιμοποιημένα νερά και τα μεταφέρουν για πότισμα γηπέδων γκολφ, άρδευση καλλιεργειών κι ενίσχυση των υπόγειων νερών σε παραλιακές περιοχές.

Στην Ολλανδία…
Χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο νερό στην πυρόσβεση.

Στην Αυστρία…
Επεξεργάζονται και χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο νερό στις χαρτοβιομηχανίες
και τις βιομηχανίες ζάχαρης.

Στην Πορτογαλία…
Επεξεργάζονται χρησιμοποιημένα νερά, τα οποία φτάνουν τα 580 εκατομμύρια
κυβικά μέτρα. Σε χρονιές με μικρή ποσότητα βροχοπτώσεων, αυτά τα νερά
αποτελούν το 10% των νερών που χρησιμοποιούνται για άρδευση.

Μπορείτε κι εσείς να ψάξετε και να συγκεντρώσετε πληροφορίες για το θέμα αυτό. Θα έχει ενδιαφέρον να δείτε πώς εφαρμόζουν αυτές τις πρακτικές στις διάφορες χώρες της Ευρώπης κι ακόμη για ποιους λόγους επιλέγουν αυτή τη λύση.

Ένας σύγχρονος τρόπος για να αναζητήσετε αυτές τις λεπτομέρειες είναι το Διαδίκτυο! Ψάξτε μόνοι σας ή ζητήστε από τους εκπαιδευτικούς σας να σας βοηθήσουν.

Πάνω

Αλλαγή των Προτιμήσεων Cookies